Content Management System

A tartalomkezelő rendszerek (angolul Content Management System, CMS ) olyan szoftverrendszer, amely nem strukturált információk mint például az internetes portálok akár több felhasználó általi elkészítését, kezelését, és tárolását segíti. Továbbá gondoskodik a tartalmak struktúrált megjelenítéséről, statisztikák készítéséről, kiegészítő funkciók integrálásáról.

Strukturált információk dokumentumok közös elkészítését, kezelését, és azok struktúrált megjelenítését a DMS (Document Management System dokumentum kezelő rendszerek) segítik.

A CMS általában kereshetőséget, verziókövetést, és sok más szolgáltatást biztosít. A CMS-en igen gyakran, sajnos tévesen, azokat a webes alkalmazásokat értik, amelyek weboldalak, internetes portálok készítésére, folyamatos karbantartására – frissítésére – használatosak.

Olyan, általában webalapú program, amely lehetővé teszi változatos adatok általában hypertext formátumban való dinamikus publikálását programozói tudás nélkül. A szó egyébként mindenféle rendszerezett, decentralizált publikálási feladatot ellátó programrendszerre vonatkozik. Ilyen értelemben véve tehát egy vállalati / egyetemi / bármilyen közösségi használatú számítógépes felület.

A CMS-ek legfontosabb tulajdonsága a dinamizmus. A tartalmat, annak megjelenését megfelelő jogosultság esetén bármikor, bárhonnan meg lehet változtatni. Azokat a tartalomkezelő rendszereket, amelyekre ez nem érvényes, Document Management Systemnek (DMS) nevezzük.

Meglehetősen sokféle CMS rendszer található a piacon, a sok szabad licencű (és nyílt forrású) CMS mellett sok a komoly kereskedelmi termék és az egyedi fejlesztés is. A legtöbb CMS a PHP szerveroldali programozási nyelven íródott, és MySQL adatbázist használ. Léteznek ingyenes CMS-ek (pl. Drupal, e107, Joomla!, PHP-Nuke, PostNuke, magyar vonatkozásban TextPortál), de sok a profi, fizetős is. A szinte univerzális, elterjedt CMS-eken kívül rengeteg kisebb, korlátozottabb tudású CMS létezik.