Typo3


Typo3 egy széles körben használt, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszer, amely a PHP scriptnyelv és a mySQL adatbázisszerver fölé települve egy egyszerű, könnyen kezelhető felületet nyújt a webes site-ok tartalmának adminisztrálásához.
 Ezt a rendszert választottuk az  ügyfeleink weblapjainak tartalomkezelő motorjaként.

Modulorientált CMS, a Typo3  modulokat itt Extension - öknek hívják, közvetlenül internetről lehet telepíteni. 

A Typo3 az oldalakat egy oldalfában tárolja, ebből képzi le a menüt. Lehetséges több weboldal egyazon oldalfában tárolása is, pl. Domain rekordok megadásával. 

Az oldalakon belül rekordokat kezel. Egy rekord nagyon hasonló egy adatbázis-rekordhoz (sőt, valójában az), a különbség annyi, hogy minden rekord pontosan egy oldalon szerepel, és egy oldalon lehet többféle rekord is. Tipikus rekord: tartalomrekord, hírrekord, galériarekord. A rekordok csupán adatokat írnak le (ki írta a hírt, mi a címe, mi a szövege stb), a megjelenítést speciális tartalomrekordok, az ún. frontend pluginek kezelik. 

A Typo3  rendszer két részre bontható, úgymint frontend és backend. A backend az adminfelület, a frontend pedig az, amit a honlapból a látogatók látnak. Külön táblában vannak a szerkesztőfelhasználók (a backend-jogosultságokkal) és a frontend-felhasználók ("regisztrált felhasználók"). 

A legnagyobb előnye és hátránya is egyben a Typo3 keretrendszernek, hogy egy Typo Script nevű, saját deklaratív programnyelvvel rendelkezik. Tipikusan ebben tárolják a frontendet leíró szabályokat (tehát a template-et), így elég nehéz megkerülni. A frontend belépőobjektuma, hasonlóan a C main-éhez a page cObject. A Typo Scriptet objektumorientált nyelvként szokták magyarázni, valójában azonban a belső modellje nem az. A 4-es verzióval ígérték a ténylegesen objektum-orientált TypoScriptet. 

 A Typo3.org oldalon több ezer Extension közül, és több, mint 6000 oldalnyi dokumentáció közül válogathatunk, és létezik több levelezőlista a rendszer használóinak megsegítésére. A Typo3 fő munkáit a Typo3 Foundation ill. a Typo3 Association látja el, előbbi non-profit, utóbbi pedig a fő Typo3-használó cégeket és fejlesztőket tömöríti magába. 

Kulcsszavak